Ο εμβολιασμός της γάτας σας
Γιατί χρειάζεται να εμβολιαστεί η γάτα μου;
Τα εμβόλια βοηθούν στην προστασία από συγκεκριμένες μολυσματικές ασθένειες που προκαλούνται από ορισμένους ιούς και βακτήρια.
Στόχος να προστατέψουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού της και να ανιχνεύσει κάποια λοίμωξη αν υπάρξει και να καταπολεμήσει το μόλυνση αν χρειαστεί στο μέλλον.
Χωρίς εμβολιασμό, πολλές γάτες θα αρρωστήσουν σοβαρά ή και θα πεθάνουν από τις ασθένειες αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι σε θέση να τις καταπολεμήσει αποτελεσματικά μόνο του.
Η χρήση εμβολίων έχει αποτρέψει τον θάνατο αλλά και την ασθένεια σε εκατομμύρια γάτες. Επιπλέον, τα εμβόλια προστατεύουν τους ανθρώπους από ασθένειες όπως η λύσσα που μπορεί να μεταδοθεί από τις γάτες.
Γιατί η γάτα μου χρειάζεται τόσα εμβόλια;
Τα νεογέννητα γατάκια εξαρτώνται από τις μητέρες τους για την τροφή αλλά και την προστασία από μολυσματικές ασθένειες. Τις πρώτες φορές που θηλάζουν, τα γατάκια παίρνουν αντισώματα από μητρικό γάλα που θα βοηθήσουν να παραμείνουν υγιή για μερικές εβδομάδες ως κάποιους μήνες. Αυτή η ανοσία παρέχει προστασία με «μητρικής προέλευσης αντισώματα» – MDA ενώ το ανοσοποιητικό του γατιού εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Ωστόσο, αν τα επίπεδα των αντισωμάτων μειώνονται πριν το γατάκι αναπτύξει τη δική του ανοσία αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να μην προστατεύεται γεγονός που το καθιστά ευαίσθητο σε ασθένειες. Κατά την περίοδο που το γατάκι έχει υψηλά επίπεδα MDA μπορεί να παρεμποδίζεται η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκριθεί πλήρως στον εμβολιασμό. Ο ρυθμός με τον οποίο μειώνεται το MDA είναι διαφορετικός για κάθε γατάκι. Ωστόσο, δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός παρόλα αυτά έχουν αναπτυχθεί κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία τους ξεκινώντας από την ηλικία των 4 εβδομάδων.
Μια ημιτελής σειρά εμβολίων κάνει το γατάκι ευάλωτο στη μόλυνση για αυτό το λόγο θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας για τυχών συστάσεις και να εμβολιάσετε τη γάτα σας τουλάχιστον 16-18 εβδομάδες καθώς και στους 6 ή 12 μήνες ανάλογα με το εμβόλιο.
Πόσο συχνά χρειάζεται επανεμβολιασμό η γάτα μου;
Είναι αρκετοί οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν αποφασίζετε το πότε θα πρέπει να εμβολιαστεί η γάτα σας. Οι πιο σημαντικοί είναι οι παρακάτω:
- Κατάσταση της υγείας
- Η ηλικία και ο τρόπος ζωής της
- Τη διάρκεια της ανοσίας του εκάστοτε εμβολίου
- Πόσο πιθανό είναι η γάτα σας να εκτεθεί σε κάποια ασθένεια
- Πόσο επικίνδυνη είναι η συγκεκριμένη ασθένεια
- Οι νόμοι για τη χώρα που ζείτε ή τη χώρα που θα ταξιδέψετε
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα διαστήματα του επανεμβολιασμού μπορεί να διαφέρουν από γάτα σε γάτα. Ο κτηνίατρος είναι εκείνος που θα προσαρμόσει το πρόγραμμα του εμβολιασμού για τη γάτα σας.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των εμβολιασμών;
Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν σε σχέση με τους κινδύνους. Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στις γάτες ο εμβολιασμός μπορεί να εμφανίσει κάποιες αντιδράσεις όπως αδιαθεσία, μειωμένη όρεξη, λήθαργο ή και πυρετό. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμείνουν για περισσότερες από 2 ημέρες θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας. Σπάνια εμφανίζονται σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις με τις πιο γνωστές να είναι ο εμετός, η διάρροια, το πρήξιμο του προσώπου ή η δυσκολία στην αναπνοή.
Αυτές οι σοβαρές αντιδράσεις εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες από τον εμβολιασμό και απαιτούν άμεση κτηνιατρική φροντίδα. Μια άλλη ασυνήθιστη αντίδραση είναι ο οίδημα που μπορεί να αναπτύσσεται μήνες μετά τον εμβολιασμό.