Τι είναι το FeLV – FIV και τι μπορεί να προκαλέσει στις γάτες;
Ο ιός της ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών (FIV) και ο ιός της λευχαιμίας των αιλουροειδών (FeLV) μπορούν να προκαλέσουν αρκετές ασθένειες ή ακόμα και θάνατο σε γάτες που πάσχουν από τα παραπάνω.
FeLV
Ο ιός της ανοσοανεπάρκειας στη γάτα εμφανίζεται πιο συχνά σε αρσενικές γάτες οι οποίες δεν είναι στειρωμένες. Εντοπίζεται λιγότερο συχνά σε μικρά γατάκια ή σε στειρωμένες ενήλικες γάτες. Ο ιός μεταδίδεται μέσω του σάλιου και κυρίως σε άλλες γάτες από τραύμα δαγκώματος.
FIV
Η μόλυνση από των ιό της λευχαιμίας εξαπλώνεται πιο συχνά σε γάτες οι οποίες ζουν μαζί. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στα γατάκια της. Μεταδίδεται κυρίως μέσω του σάλιου όταν οι γάτες περιποιούνται η μία την άλλη αλλά και όταν μοιράζονται μπολ φαγητού και νερού.
Σημάδια Λοίμωξης
Σε περίπτωση που μια γάτα νοσήσει από FIV μπορεί να παρουσιάσει πυρετό ή μειωμένη όρεξη. Αυτές οι αλλαγές δεν διαρκούν περισσότερο από μια ή δύο ημέρες μέχρι να επιστρέψει στην κανονικότητα της. Ωστόσο, από τη στιγμή που νοσήσει μπορεί να μολύνει και άλλες γάτες.
Λίγο αργότερα, η μόλυνση της γάτας μπορεί να ενεργοποιηθεί πάλι και να εμφανίσει ακόμα μια φορά σημάδια ασθένειας. Όσο ο ιός είναι ενεργός, μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, και προκαλώντας τον κίνδυνο για ενδεχόμενες λοιμώξεις. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο. Παρόλα αυτά, οι γάτες που έχουν προσβληθεί από FIV μπορούν να ζήσουν μια υγιή ζωή.
Όταν μια γάτα εκτεθεί για πρώτη φορά σε FeLV μπορεί να μην εμφανίσει καθόλου σημάδια ασθένειας. Ορισμένες γάτες μπορούν να «εξαλείψουν» τελείως τον ιό από το σώμα τους. Στην περίπτωση που η μόλυνση γίνει ενεργή τότε θα αναπτύξουν προβλήματα όπως χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια (αναιμία) ή καρκίνος. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι σοβαρά και μερικές φορές θανατηφόρα.
Διάγνωση
Προκειμένου να ελεγχθεί αν η γάτα σας έχει μολυνθεί από FeLV / FIV θα πρέπει να κάνει ο κτηνίατρος κάποιες εξετάσεις.
Εάν η γάτα σας βρίσκεται συχνά σε εξωτερικούς χώρους ή μαλώνει με άλλες γάτες τότε ο ίδιος ο γιατρός θα σας συστήσει να πραγματοποιήσετε κάποιες εξετάσεις. Στην περίπτωση που βγει θετική τότε μπορεί να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί να ξανακάνει κάποιες εξετάσεις στο μέλλον.
Ο κτηνίατρος σας είναι ο σύμμαχος σας στη φροντίδα της γάτας σας. Με τις συμβουλές του αλλά και τις συχνές εξετάσεις η γάτα σας μπορεί να ζήσει ευτυχισμένη και υγιής για πολλά χρόνια.
Ο διαβήτης στις γάτες
Ο διαβήτης στις γάτες είναι γνωστός ως σακχαρώδης διαβήτης και κάνει την εμφάνιση του όλο και πιο συχνά. Παρατηρείται κυρίως σε γάτες οι οποίες είναι υπέρβαρες και μεγάλες σε ηλικία.
Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν το σώμα μιας γάτας δεν εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα της. Εάν ο κτηνίατρος διαγνώσει ότι πως η γάτα σας έχει διαβήτη τότε θα πρέπει να συζητήσετε μαζί για να δημιουργήσετε ένα πλάνο φροντίδας για τη διαχείριση της ασθένειας.
Σε περίπτωση που ο διαβήτης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τότε μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα όπως πόνο, βλάβη στα νεύρα, στους μυς, αδυναμία ή ακόμα και άλλες ασθένειες.
Παράγοντες κινδύνου
Οι γάτες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη είναι οι αρσενικές στειρωμένες και άνω των επτά ετών και οι υπέρβαρες.
Διάγνωση
Ο διαβήτης της γάτας δεν είναι πάντα εύκολος στη διάγνωση. Ο κτηνίατρος θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει μια ενδελεχή εξέταση της γάτας σας ώστε να υπάρχει ιατρικό ιστορικό καθώς και να πραγματοποιηθούν αρκετές εργαστηριακές εξετάσεις.
Εάν παρατηρήσετε τις παρακάτω συμπεριφορές ή προβλήματα της γάτας σας τότε επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο σας.
- Απώλεια βάρους
- Πίνει περισσότερο νερό
- Ζητάει συνέχεια φαγητό
- Μειωμένη ικανότητα άλματος
- Λήθαργος
- Πιο συχνή ούρηση
- Ούρηση έξω από την άμμο της
Ο κτηνίατρος θα χρειαστεί να κάνει εξετάσεις αίματος και ούρων προκειμένου να προσδιορίσει αν έχει διαβήτη αποκλείοντας άλλα πιθανά αίτια. Στη συνέχεια θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί του προκειμένου να βρείτε τη βέλτιστη θεραπεία για τη γάτα σας.